Tips Macam Mana Nak DEKAN!!!!! cara abam Nizam

Wednesday, December 05, 2012 Nizam Riadzi 0 Comments

Assalamualaikum..

Yeahhh, DEKAN antara sijil anugerah akademik yang didambakan ramai penuntut pengajian tinggi....n kalau korang yg sedang belajar tu, korang tahu kan maksud ak :). So, kalau x salah perkiraan, musim final exam dah hampir tiba n dah makin ramai yang mula tidur lewat layan running man ....ehhhh, studyyyy cikitt laaa...hahaa

So, meh ak kongsikan sikit tips macam mana nak Dekan cara Abam Nizam :)



1: Doa dan Restu
Yang nie memang penting bagi aku...DOA, yes..tak kira lah ko agama ape pun kompom berdoa kan...and as muslim for sure korang solat, n dalam solat kalau tak berdoa tu sangatlah rugi...tak tergambar rugi tu macam mana dahh... Jaga solat, banyakkan berdoa...doakan keberkatan ilmu yang kita belajar, doa moga soalan senang kacang gegoreng cissdale jerkk...then RESTU...restu kedua ibu bapa kita tu penting...Korang b4 this kalau nak exam ade call parent tak cakap nak pegi exam??? mintak diorang doakan moge kita dilapangkan dada, dipermudahkan urusan semua.??? ada tak...jangan korang pegi GATAI TULI p mintak RESTU BOYFRIEND/GIRLFRIEND pulokk..tu mane berkatnya ak pun tak tau... Doa ibu bapa tu berkat, nak2 doa seorang ibu...insyaAllah akan dipermudahkan...selalu ak kalau nak exam, ak tak kire..orang lain sibuk bace note, ak sibuk gayut ngan mak..tanya dah makan ke belom, crite samarinda dah episod berapa, ade gosip terbaru tak pasal jiran sebelah...muahaha...actually, bercakap dengan mak lebih best sebab hilang tensi...pluss paling best bile nak cakap bye2 mesti mak cakap "NANTI ESOK LUSA MAK MASUKKAN DUIT" phewww...kechinggg..muehehee..HAIPPPP, telpon mak bukan sebab duit ye adik2...telfon sebab cinta sayang kasih kita pada mereka..ingat tuu

2: Usaha dan Latihan
Kalau ko duk berdoa 24/7 tak makan tak minum tapi usaha latihan nak buat, nak baca buku tu xde..emmm, ke laut jugak jadinyaa...so, doa dan restu perlu diiringi dengan Usaha dan Latihan. Make sure walau sebest manapun cerita Running Man tu *sekarang episode berape da ekk* latihan jangan lupe buat...ingat tu. Kalau ikut gaya ak, hemmm..entah ak tak ingat bile je ak buat latihan sebab most of the time ak banyak emmm..entahh..hahaha, not sure pulak..macam banyak main pun ade. Kalau bab bace pulak korang mesti ada gaya sendiri2 kan, macam ak..ak x suka baca dalam KESUNYIAN KELAM MALAM..muahahaa..ak suka baca buku sambil bergosip santai dengan member2. Tengah sembang2 pasal otromen bertarung dengan gozilla, ak selak2 la sehelai dua kertas buku tu, masuk jugak...then if tenguk tv/movie ak mmg pegang buku gak...tenguk sambil bace buku..hahaha, owhsem giler tak...tu cara ak la, korang ikut kesesuaian cara korang, jangan ikut cara ak yang ikut otak ak je nihh..kang kelaut pulak jadinya..ak tak tauu..haiiyokk..

3: Jangan Ponteng Kelas dan Fokus
Sejujurnya ak nie orang paling tak layak menasihat orang bab-bab jangan ponteng kelas nie, sebab ape ak nie antara pemegang rekod WANTED oleh kebanyakan lecturer sebab ak nie memang suke bebenor ponteng kelas..hahaha, actually habit jahat ak nie memang sejak zaman tadika, but lucky me alhamdulillah tiap kali exam keputusan still mengembangkan pungkok...So, jangan ponteng kelas sebab kadang2 ade lect yang akan beri markah bonus melalui kehadiran korang. Cube bayangkan if keputusan exam korang menunjukkan korang cuma perlukan 5% lagi untuk dapat dekan n markah 5% tu korang boleh dapat sekiranyanya korang tak ponteng..hahaha, for sure rasa macam nak minom air jamban je kann..pheww...so nasihat ak sila jangan ponteng k.

Fokus dalam kelas..erkkkk...satu lagi nasihat yang tak selayaknya diberi pada ak, tapi mengikut pengalaman senanye ini antara faktor penyumbang korang nak dapat dekan. Fokus dalam kelas nie bagi ak ibarat orang yang nak terberak hujung2 dipaksa berbaris menunggu nombor angka giliran dipanggil..erkk, paham dokk...hahaha, ak pun tak pahamm..maaf lawak hambar =_=". Selalu ak cuma akan fokus dalam kelas yang mempunyai unsur kira2 macam matematik, statistik,marketing bagai...kalau kelas baca2 nihh..mostly ak akan main warna2 buku doraemon...comeyy. Dengan fokus dalam kelas, korang xde la macam erkkk..bler2 orang cakap...at least if tak tau boleh tanya sikit nak paham sikit but if tak fokus nak tanya ape pun tak tahu..perhh..masalah besar di situ, so fokus adalah antara faktor utama yang penting untuk mendapat dekan.

4: Buat Assgmnt dan Kuiz
Nahh..nie makan dia sebagai seorang pelajar...memang tak boleh lari la dengan dua mende nihh...sampai melebam mata asyik edit micrsoft word/exel bagai je kan..hahaa...Walau sebenci, semalas, senyampah mana pun korang dengan assgmnt n kuiz, korng still tetap WAJIB kena buat..sebab ape, kalau korang tak buat betul2 for sure markah sikit...bila markah sikit peluang nak dekan tu makin HAMPEH..n lagi parah ade kemungkinan besar untuk dipaksa REPEAT PAPER/FAIL...wawawaaaa, meraung tergoleng2 hoiii...seksa batin jiwa lara hadap paper yang sama tahu..jangan cari pasal...so korang must..mustt...and mussttt do the asgmnt and quiz...if not, pheww...harap maklongg

5: Study group dan sosial media
Selalunya korang akan ade group PAKSAAN yang diarah lect untuk buat sesuatu asgmnt kan...so nak tak nak korang kena bekerjasama untuk saling menyelamatkan diri.  Sila selesakan diri dan nikmati saat2 korang bersama...jadikan detik2 terbabit antara detik yang terindah dalam memori hidup korang. Pilih lokasi study dan mood yang bersesuain. Tak kira la nak study tepi longkang sekali pun, as long as the group rasa macam..heyyy....nice viewww....mood study akan sampai bertalu2...dan sila selingankan dengan gosip2 hangat antara rakan...ehhh, si jijah kaple ngan dolah...dolah minat kat peah, tapi peah ade ali dahh...muahahah, gegitu la kirenye..so make ur study group become fun..bak kata iklan digi 
KAMI BUDDYZ, TAKKAN TERPISAH..phewww

Sosial Media like facebook, twitter boleh jadi medium yang sangat berguna untuk mencapai status dekan...Gunakan sumber2 yang ada untuk mencari maklumat dan berkongsi maklumat. Selalunya info2 terkini banyak diupdate di media sosial tapi korang jangan main cedok je, selidik dulu kesahihannya dengan menggunakan abam GOOGLE..hahaha, pepandai hidup la kann...

6: Jangan riak dan jangan kedekut
Kalau korang nie antara golongan elite yang kekonon nyeww pandai la kann..ahakk, jangan la riak pulak bile orang puji...please be humble as u can, tak perlu nak riak sebab ilmu yang kita dapat tu pinjaman semata dan seeloknya dikongsikan so jangan kedekut jugak. Kalau ada kawan tak faham tunjuk ajar je balik, kasi dia faham..actually korang dalam membantu dia, korang boleh latih diri sendiri balik. Tapi sejujur jugak dekat sini ak nak minta maaf dekat mana rakan2 yang pernah minta tolong dengan ak n ak tak berkesempatan nak membantu memberi penerangan. Bukan ape, sebab cara pemahaman ak betul2 songsang..haha, I mean ikut paham sendiri je, sampaikan ada jalan kerja kira-kira ak pernah reka jalan kerja sendiri n diterima lecturer..thus lecturer siap cakap lagi mudah...so once again ak minta maaf sebab tak banyak membantu..kalau ade yang ak tersalah ajar ke minta maaf jugak la ye..hehehe

7: Hormat Pensyarah Korang
Yeahhh...memang lect nie kekadang or ak lagi suke ayat MOSTLY annoying la jugak..hahaha, dah la asgmnt kemain merepek disuruh buat, nak tu bagai2 banyak songeh kemain..tu belum masuk sistem APA yang kalau salah reject..pheww..memang mencikk..tapi tapi tapiii....ingat ak cakap nih, diorang still GURU korang...hormat mereka seperti kita menghormati ahli keluarga dan rakan...hormati mereka untuk ilmu yang diberikan...moga ilmu yang diterima kita juga berkat hendaknya. Amin ;)

8: Hormati Diri Sendiri
Yang nie paling ak suka...sila hormati diri sendiri, korang jangan dera diri korang sampai diri korang merasa tekanan yang amat. Kadang2 memanglah kita dibebani macam2 masalah, tapi ingat setiap masalah ada penyelesaiannya. Jangan sebab rakan kita dapat markah lagi tinggi, kita sanggup stay sampai tak tidur 7 hari 7 malam...gara2 ape, nak dapat markah lebih tinggi dari dia n dapat dekan..takmau hancurkan harapan parent jugak. Nope, jangan seksa diri lagi...korang kena tahu yang kita bukan belajar akademik, tapi kita belajar untuk hidup...dan pelajaran sebenar kita yang sebenar benarnya adalah mengurus diri sendiri..berdikari..berusaha...Perasan tak lect selalu bagi asgmnt siap due date dengan permintaan yang mengarut2...Semua tu untuk menyediakan diri kita sendiri. Kejayaan seseorang bukan terletak dalam markah nilai gred di dalam sekeping kertas tapi di dalam hati naluri kita sendiri.
 Kalau kita dapat terima diri kita seadanya, kita akan berusaha untuk menjadi lebih baik malah mungkin yang terbaik. Hancurkan harapan keluarga??? jangan mengarut, kalau korang perasan..sebenarnya mak bapak kita dah cukup berbangga dengan kita...kita antara anak harapan mereka, mereka tak minta lebih dari melihat kita gembira, bahagia dan berjaya...takde istilah menghampakan diorang. Tugas kita berusaha mendapatkan sesuatu yang dapat dijadikan hadiah yang lebih bermakna pada diri kita sendiri di mata mereka.. Kejayaan kita, kebahgian mereka...so dont worry...hormati diri sendiri ok ;)

9: Enjoykan diri
Lalalalaaaaaa....ak jamin yang nie tak payah ak bagi tips dah korang memang pakar kann...Enjoykan diri dengan alam pelajar...dunia pelajar...dunia explorasi orang cakap..hahaa, so relex2 dengan kawan2 senanya boleh membantu korang dapat dekan..erkk, acane tuhh??? Well, selepas penat stress bagai..relex dengan kawan2 sebenarnya dapat merehatkan minda korang...relex lah, pegi je tenguk wayang ke...main sukan ke...main sepak2 muke kengkawan kee...tak kire la ape pun...relex n enjoy ur time... ;)

10 : Bace blog ak
Ehhh...ahahahaa...mohon maaf, tips ke sepuluh nie tak termasuk sekadar promosi gedik semata...so, 9 tips nak dapat dekan cara ak tu harap korang boleh la praktikkan...tak susah pun senanya...maintainkan diri, study macam biasa, bukan orang gilaa...

potpetpotpet : ak doakan korang ramai yang dapat dekan sem nie..amin :)


Published with Blogger-droid v2.0.6

You Might Also Like

0 lemas bunyi blubblub:

Salam...trime kasih sudi taip sini...